osnovno

Društvo za komunikacijsku i medijsku kulturu dobilo je financijsku potporu iz Proračuna Grada Zagreba za 2021. godinu u sklopu Javnog natječaja za financiranje programa i projekata udruga iz područja zaštite zdravlja za prošireni nastavak projekta „Prevencija ovisnosti o medijima kod djece predškolske i osnovnoškolske dobi“ te Javnog natječaja za financiranje programa i projekata udruga iz područja socijalnog humanitarnog značenja za nastavak projekta „Online seniori“.

 

 

„Prevencija ovisnosti o medijima kod djece predškolske i osnovnoškolske dobi“

Pod vodstvom izv. prof. dr. sc. Igora Kanižaja i koordinacijom Tine Hrubi, mag. comm., ovaj će se projekt izvoditi za roditelje djece predškolske dobi zagrebačkih vrtića, učenike zagrebačkih osnovnih škola i njihove roditelje, a trajat će do kraja ožujka 2022. godine.

U sklopu projekta ćemo izraditi edukativne materijale te održati niz edukacija koje će upozoriti na stvaranje ovisnosti o medijskim sadržajima kod djece koja dovodi do opasnog narušavanja mentalnog zdravlja, povlačenja u sebe i društvene izolacije, depresije, poremećaja zadržavanja pažnje, kompulzivne uporabe medija, agresije i tolerancije na nasilje, ali i lošeg fizičkog stanja.

Cilj projekta je upoznati roditelje i učenike s načinima prevencije ovisnosti, ponuditi im niz smjernica kojima mogu regulirati korištenje medija, pružiti im konkretne primjere iz stvarnog života, upoznati ih s hrvatskim i međunarodnim istraživanjima o korištenju medijskih sadržaja kod djece, te osvijestiti koliko lako može doći do stvaranja ovisnosti o medijima pri izostanku pravila o korištenju medija, nadzora i komunikacije u obitelji vezane za medijske sadržaje.

Ovaj projekt predstavlja prošireni nastavak našeg prethodnog projekta iz područja zaštite zdravlja. Naime, budući da se naš prošlogodišnji projekt „Prevencija ovisnosti o medijima kod djece predškolske dobi“ pokazao vrlo uspješnim, kroz ovaj projekt želimo nastaviti suradnju s dječjim vrtićima Grada Zagreba, ali i proširiti svoje djelovanje na prevenciju ovisnosti djece o medijima i na osnovnoškolski uzrast.

 

„Online seniori“

Društvo za komunikacijsku i medijsku kulturu je uz potporu Grada Zagreba tijekom 2020. godine provelo projekt „Online seniori“ u suradnji sa Zakladom Zajednički put, a s obzirom na to da je u projektu iskazan veliki interes umirovljenika za ovu vrstu usluge, sretni smo što nam je Grad Zagreb i u 2021. godini omogućio nastavak provedbu projekta.

U sklopu ovogodišnjeg projekta naglasak ćemo staviti na individualne konzultacije za osobe starije životne dobi kako bismo osnažili njihove medijske i digitalne vještine, nužne za snalaženje u virtualnom svijetu tijekom pandemije, ali i nakon nje.

Projekt će voditi prof. dr. sc. Danijel Labaš i koordinirati Ivana Folo, mag. comm., a trajat će do kraja siječnja 2022. godine.

Provedbom individualnih konzultacija za umirovljenike izravno ćemo utjecati na poboljšanje kvalitete njihovog života jer ćemo ih naučiti kako se koristiti novim medijima koji su danas, posebno u pandemijskim uvjetima, neizostavan i nužan dio svakodnevice (za informiranje, kontakt s bližnjima i sl.). Također, uz digitalne vještine, utjecat ćemo i na osnaživanje u području medijske pismenosti (prepoznavanje lažnih vijesti, online prijevara, online bonton i sl.).

 

Autorica: Tina Hrubi, mag. comm.

Fotografija: Zaklada „Zajednički put“ i volonterka DKMK-a Irena Petrović, 2021. godine