14. svibnja 2021.

Pozivamo Vas da poslušate naš okrugli stol „Ekrani i djeca predškolske dobi“ koji će se 18. svibnja 2021. godine od 17 do 19 sati održati kao završni događaj prve godine provedbe projekta „Prevencija, a ne intervencija!“ kojeg naše Društvo provodi uz potporu Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike u Velikoj Gorici.

7. travnja 2021.

Na svojoj 86. sjednici, Odbor za prava djeteta usvojio je opći komentar br. 25 (2021) o dječjim pravima u odnosu na digitalno okruženje (eng. General comment no. 25 on children’s rights in relation to the digital environment).

2. travnja 2021.

Udruga Pragma i DKMK potpisali sporazum o suradnji

1. travnja 2021.

Zaključci upućuju na nedostatak digitalnih medija namijenjenih učenicima osnovnih škola

1. veljače 2021.

Društvo za komunikacijsku i medijsku kulturu sudjeluje u provedbi projekta Tematska mreža Medijsko obrazovanje je važno – MOV

22. prosinca 2020.

Društvo za komunikacijsku i medijsku kulturu sudjeluje u provedbi projekta Uključiva kultura – potpora socijalnoj inkluziji kroz kulturu putem Vijenca

22. prosinca 2020.

Grad Zagreb podržao je čak tri projekta Društva za komunikacijsku i medijsku kulturu

16. studenoga 2020.

DKMK partner na projektu SMaRT EU – Social Media Resilience Toolkit

2. studenoga 2020.

Besplatni webinari za sve srednjoškolce svakoga ponedjeljka u 18:00 sati! Pridruži nam se i ti!

15. listopada 2020.

Naš tim medijskih superheroja je sastavljen i jako je velik. Pogledajte gotovo 70 hrabrih boraca koji su pristigli na našu e-mail adresu.

29. rujna 2020.

DKMK u potpunosti preuzeo platformu UHO – Utočište hrabrih online

28. rujna 2020.

Svoje superheroje šaljite na info@dkmk.hr s naznakom “Za virtualnu izložbu”.

25. rujna 2020.

Tijekom druge faze projekta UHO – Utočište hrabrih online, na stranicu projekta pristiglo je više od 400 upita žrtava elektroničkog nasilja.

20. srpnja 2020.

Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku podržalo je čak tri projekta Društva za komunikacijsku i medijsku kulturu…

20. svibnja 2020.

Stranica projekta UHO – Utočište hrabrih online, u svojoj je prvoj fazi rada zaprimila gotovo 500 upita žrtava elektroničkog nasilja.

18. svibnja 2020.

Utočište Hrabrih Online (UHO), prva digitalna platforma u Hrvatskoj namijenjena dijeljenju iskustava i savjeta o cyberbullinguod 18. svibnja 2020. ponovno ima aktivnu kampanju.

30. ožujka 2020.

Društvo za komunikacijsku i medijsku kulturu zahvaljujući potpori Agencije za elektroničke medije započelo je s provedbom projekta #stop(e)nasilju čiji je primarni cilj edukacija sudionika – djece, učitelja i roditelja – o elektroničkom nasilju, njegovim karakteristikama, s posebnim naglaskom na načine prevencije od (e)nasilja.

10. veljače 2020.

Povodom Dana sigurnijeg interneta (11. veljače) objavljen je  novi izvještaj EU Kids Online 2020: Rezultati istraživanja iz 19 zemalja (EU Kids Online 2020: Survey results from 19 countries), koji pokazuje rizike i prilike koje internet pruža djeci u Europi. Istraživanje je provedeno u razdoblju od jeseni 2017. do ljeta 2019. u 19 europskih zemalja na uzorku od 25.101 djece.

7. veljače 2020.

Djeca medija nastavljaju s provedbom svojih aktivnosti i u novoj godini.

 

Pogledajte gdje smo sve bili i o čemu smo pričali…

31. siječnja 2020.

Radionice otvorenog tipa – jednu za djecu uzrasta 5 do 7 godina, a drugu za djecu od 8 do 10 godina –  provodit ćemo od siječnja do svibnja, svakog zadnjeg tjedna u mjesecu. Na radionicama nam se mogu pridružiti sva zainteresirana djeca uz prethodnu najavu na info@dkmk.hr zbog ograničenog broja mjesta.

Radionice se provode u sklopu projekta Izrazi se medijima i emocijama kojeg podupire Zaklada Hrvatska za djecu.

17. prosinca 2019.

 

 

 

 

Kreativni natječaj #DIGITALNAGENERACIJAPIŠE ima dobitnike!

9. prosinca 2019.

Društvo za komunikacijsku i medijsku kulturu, uz potporu Grada Zagreba, organiziralo je 6. prosinca okrugli stol pod nazivom Snažniji zajedno! Dionici prevencije elektroničkog nasilja. Događaj se održao u Tribini Grada Zagreba, a okupilo se više od 50 stručnjaka, odgojno-obrazovnih djelatnika, predstavnika medija i ostala zainteresirana javnost.

29. studenoga 2019.

DKMK

vas poziva na okrugli stol

„Snažniji zajedno! Dionici prevencije elektroničkog nasilja“

koji će se održati 6. prosinca 2019. godine od 12 do 14 sati u

Tribini Grada Zagreba (Kaptol 27)

Prijave obvezne na info@dkmk.hr

22. studenoga 2019.

Djeca medija su i ovog mjeseca bila iznimno aktivna – do sad smo u studenom održali čak 29 radionica i predavanja, te dva webinara.

19. studenoga 2019.

DKMK partner na projektu Wiener osiguranja Utočište Hrabrih Online (UHO) –  pokrenuta prva digitalna platforma u Hrvatskoj za borbu protiv cyberbullyinga.

Platforma je osmišljena kao #nohate zona gdje djeca i mladi mogu doći po savjet kad se susretnu s nekim oblikom online nasilja.

15. studenoga 2019.

Djeca medija i Društvo za komunikacijsku i medijsku kulturu, uz potporu Uniqa osiguranja, organizirali su kreativni natječaj pod nazivom #Digitalnageneracijapiše u kojemu želimo čuti i vaš glas o veoma važnim temama. Budući da pripadate digitalnoj generaciji, želimo čuti od vas kako se snalazite u svijetu društvenih mreža i što one za vas predstavljaju. Zanima nas što mislite o različitim pojavama na društvenim mrežama i kako se s njima nosite.

Svoja razmišljanja možete podijeliti s nama u obliku kratkog eseja na jednu od sljedećih tema…

27. rujna 2019.

Poštovani ravnatelji, učitelji, knjižničari, stručni suradnici i svi zainteresirani za suradnju s Društvom za komunikacijsku i medijsku kulturu.
Obavještavamo vas da su nam svi termini za održavanje predavanja i radionica u ovome polugodištu već zauzeti te vas potičemo da nam se javite početkom 2020. godine kada ćemo moći planirati nove aktivnosti.

27. rujna 2019.

Zahvaljujući potpori Grada Samobora i Pučkog otvorenog učilišta Samobor, DKMK je započeo s provedbom projekta prevencije nasilja na internetu „Virtualno svoj!“ za sve učenike četvrtih razreda Grada Samobora i njihove roditelje.

27. rujna 2019.

Zahvaljujući potpori Grada Zagreba DKMK je započeo s provedbom projekta „U edukaciji je kvaka za online sigurnog đaka“.

Primarni cilj projekta je osvijestiti problem elektroničkog nasilja koji svakog dana pogađa sve veći broj djece i mladih te djelovati preventivno, odnosno educirati sudionike o načinima zaštite privatnosti u virtualnom svijetu. Sekundarni cilj je da svi sudionici nakon održanih predavanja i radionica sami znaju što poduzeti  ako su izloženi elektroničkom nasilju Obuhvaćanjem triju ključnih skupina – učenika, učitelja i roditelja, stvaramo temelj za prevenciju elektroničkog nasilja u školi i obitelji.

01. rujna 2019.

DKMK i ove godine nastavlja s provedbom projekta „Videoigre igraj s nama da ne bude drama“ uz potporu Grada Velike Gorice. Osnovni dugoročni cilj ovog projekta je stvaranje preduvjeta za prevenciju negativnih utjecaja igranja videoigara na djecu, ali i poticanje djece da odabiru kvalitetne videoigre, primjerene njihovoj dobi te one koje će im pomoći u procesu učenja.

07. lipnja 2019.

DKMK sudjeluje u provođenju istraživanja koje organizira Sveučilište Western Sydney u partnerstvu sa Zakladom 5Rights i Londonskom školom ekonomije (LSE). Projekt se provodi na međunarodnoj razini,  a uključuje niz radionica kojima je cilj steći uvid u iskustva i mišljenja djece o njihovim pravima u digitalnom dobu.

Rezultati ovog istraživanja bit će osnova za sastavljanje Općeg komentara o djeci i digitalnom okruženju.

25. travnja 2019.

Dani medijske pismenosti održali su se od 8. do 12. travnja u organizaciji Agencije za elektroničke medije i Ureda UNICEF-a za Hrvatsku. Program je održan pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i Ministarstva znanosti i obrazovanja. Cilj Dana medijske pismenosti je osvještavanje javnosti o medijskoj pismenosti, stvaranje platforme za suradnju i razvoj održivih projekata medijske pismenosti te podrška odgojiteljima i nastavnicima pomoću edukacijskih materijala.

 

Društvo za komunikacijsku i medijsku kulturu sudjelovalo je na Danima medijske pismenosti kao jedan od partnera projekta.

15. travnja 2019.

Društvo za komunikacijsku i medijsku kulturu postiglo je još jedan veliki uspjeh i osvojilo natječaj UNIQUA osiguranja. Na natječaj “Radost života” prijavilo se čak 620 hvalevrijednih projekata, a žiri je morao odabrati samo njih 12. DKMK je prijavio projekt “Klikni s nama za sigurniji internet” koji je osvojio glasove žirija te značajnu potporu UNIQUA osiguranja. Cilj projekta je odgovoriti na rastuću potrebu za medijskom pismenošću i medijskim opismenjavanjem djece koja nije obuhvaćena formalnim obrazovanjem.

29. ožujka 2019.

Društvo za komunikacijsku i medijsku kulturu našlo se među samo 26 odabranih projekata kojima je Agencija za elektroničke medije odlučila dati potporu temeljem prijave na Javni poziv za prikupljanje ponuda za sufinanciranje projekata na temu medijske pismenosti. Dio projekta obuhvaćat će Samobor, Bjelovar, Veliku Goricu i Zagreb, a webinari će biti dostupni na cijelom području Republike Hrvatske.  

18. ožujka 2019.

Potaknuti brojnim izazovima kojima su danas izložena djeca i mladi te njihovi roditelji predlažemo 20 smjernica i prijedloga usmjerenih prema javnim institucijama i svim dionicima u hrvatskoj javnosti, koji su ključni za sadašnjost i budućnost naše djece, mladih i našega društva.

25. siječnja 2019.

Društvo za komunikacijsku i medijsku kulturu dobilo je podršku Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva koja će omogućiti daljnji rast udruge. Predstavnici DKMK-a primili su potpisan ugovor na svečanoj dodjeli u Hotelu Dubrovnik 25. siječnja 2019. godine. Sklapanjem ugovora, DKMK je dobio vrijednu institucionalnu podršku za nove korisnike Zaklade.

01. prosinca 2018.

Hrabri telefon, zajedno sa Hrvatskim Telekomom i Društvom za komunikacijsku i medijsku kulturu, pokrenuo je edukativnu kampanju „Igrajmo na sigurno“ kojoj je cilj povećati razinu informiranosti mladih i njihovih roditelja o svim prednostima i rizicima koji su sastavni dio svijeta videoigara.

U sklopu kampanje kreiran je prvi digitalni vodič sigurnog igranja videoigara koji donosi cjeloviti pregled prednosti, ali i rizika igranja videoigara uz konkretne savjete kako se zaštititi od opasnosti. 

01. prosinca 2018.

Za naš Zagreb – grad bez (e)nasilja

 

Uz potporu Grada Zagreba započeli smo s provedbom projekta u kojem će sudjelovati učenici četvrtih razreda, njihovi roditelji te učitelji i stručni suradnici s ciljem prevencije elektroničkog nasilja.

01. prosinca 2018.

Više od 500 učenika petih razreda sudjelovalo u radionicama  o videoigrama!

Završila provedba projekta “Videoigre igraj s nama da ne bude drama!” koje je DKMK provodio u pet osnovnih škola u Velikoj gorici.

12. listopada 2018.

Djeca medija primaju nove članove!

Pridruži se i ti timu volontera u najvećem projektu medijske pismenosti u Hrvatskoj!

Prijaviti se možeš na info@dkmk.hr do 31. listopada 2018. godine.

07. listopada 2018.

I ovu šestu godinu zaredom u sklopu Programa pozitivnog razvoja i prevencije društveno neprihvatljivih ponašanja djece i mladih Grada Velike Gorice DKMK kroz projekt medijske pismenosti educira velikogoričke učenike.

11.svibnja.2018

Prošlotjednim radionicama u OŠ Petra Kanavelića u Korčuli i u OŠ Gradac u Gradcu završili smo provedbu radionica u sklopu projekta Medijskom pismenošću protiv grupa mržnje i elektroničkog nasilja koji provodimo uz potporu Ministarstva znanosti i obrazovanja.

10.svibnja.2018

Drugu godinu za redom, Društvo za komunikacijsku i medijsku kulturu sudjeluje u provedbi projekta Opiši me! Nositelj projekta je udruga Pragma, a provodi se uz potporu Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

13.ožujka.2018

Medijska pismenost jedna je od ključnih vještina za život u 21. stoljeću, potrebna jednako i djeci i odraslima, da bi znali medije koristiti za svoje i opće dobro. Medijska pismenost uključuje sposobnosti pristupa, analize, vrednovanja i stvaranja medijskih sadržaja, kao i vještine služenja medijskim i tehnološkim platformama, a kod djece bismo je trebali razvijati od trenutka kada počnu koristiti medije. U tom važnom i ponekad vrlo složenom zadatku, želimo podržati roditelje, nastavnike i sve druge koji brinu o djeci.

13.ožujka.2018

Prvog tjedna veljače smo započeli predavanja u okviru projekta (O)siguran online koji je namijenjen roditeljima djece u osnovnim školama. Cilj je projekta educirati roditelje o sigurnosti djece na internetu i upoznati ih s potencijalnim opasnostima koji prijete djeci u virtualnom svijetu. U projektu će sudjelovati 12 škola iz čitave Hrvatske. Prvo je predavanje održano u IV. OŠ u Varaždinu, a predavanje je održala naša dr. sc. Lana Ciboci. Organizator čitavog projekta je Wiener osiguranje.

19.veljače.2018

Održan okrugli stol: istraživanje pokazalo da roditelji žele poseban predmet o medijskom odgoju

Više od 70 stručnjaka, znanstvenika, profesora, učitelja i medijskih djelatnika okupilo se 22. veljače 2018. u Tribini grada Zagreba kako bi sudjelovalo u radu okruglog stola pod Medijska pismenost u perspektivi novog kurikuluma: prilike i prijetnje u organizaciji Društva za komunikacijsku i medijsku kulturu.

19.veljače.2018

Medijskom pismenošću protiv grupa mržnje i elektroničkog nasilja (MZO)

Projekt Medijskom pismenošću protiv grupa mržnje i elektroničkog nasilja provodi se od siječnja do rujna 2018. godine pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja, a usmjeren je na prevenciju elektroničkog nasilja među djecom, promicanje medijske pismenosti te stvaranje sigurnog i poticajnog okruženja…

19.veljače.2018

Mind Over Media – Učinkovita analiza propagande

DKMK je 2017. postao partner u projektu MIND OVER MEDIA IN EUAnalyzing Contemporary Propaganda  koji financira Europska komisija, DG CONNECT. DKMK je jedan od šest partnera iz: Belgije, Poljske, Francuske, Finske i Rumunjske i Hrvatske (DKMK)…

19.veljače.2018

Izlaganje djece seksualnom sadržaju i noviji oblici rizičnog ponašanja u virtualnom svijetu

Zagreb, 19. 2. 2018. – U studenom 2017. predstavili smo prve rezultate nacionalnog komparativnog istraživanja o medijskim navikama djece i praksama i stavovima njihovih roditelja, te iskustvima i sigurnosti djece na internetu…

22.veljače.2018

OKRUGLI STOL Medijska pismenost u perspektivi novog kurikuluma: prilike i prijetnje

Cilj okruglog stola je ukazati na važnost medijske pismenosti i medijske kulture u formalnom i izvannastavnom obrazovanju u Hrvatskoj te predložiti nove obrazovne politike koje će se, između ostaloga, temeljiti na dva sveobuhvatna istraživanja koja ćemo predstaviti ovom prilikom…

21.studenog.2017

07. lipnja 2019.

DKMK sudjeluje u provođenju istraživanja koje organizira Sveučilište Western Sydney u partnerstvu sa Zakladom 5Rights i Londonskom školom ekonomije (LSE). Projekt se provodi na međunarodnoj razini,  a uključuje niz radionica kojima je cilj steći uvid u iskustva i mišljenja djece o njihovim pravima u digitalnom dobu.

Rezultati ovog istraživanja bit će osnova za sastavljanje Općeg komentara o djeci i digitalnom okruženju.

25. travnja 2019.

Dani medijske pismenosti održali su se od 8. do 12. travnja u organizaciji Agencije za elektroničke medije i Ureda UNICEF-a za Hrvatsku. Program je održan pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i Ministarstva znanosti i obrazovanja. Cilj Dana medijske pismenosti je osvještavanje javnosti o medijskoj pismenosti, stvaranje platforme za suradnju i razvoj održivih projekata medijske pismenosti te podrška odgojiteljima i nastavnicima pomoću edukacijskih materijala.

 

Društvo za komunikacijsku i medijsku kulturu sudjelovalo je na Danima medijske pismenosti kao jedan od partnera projekta.

15. travnja 2019.

Društvo za komunikacijsku i medijsku kulturu postiglo je još jedan veliki uspjeh i osvojilo natječaj UNIQUA osiguranja. Na natječaj “Radost života” prijavilo se čak 620 hvalevrijednih projekata, a žiri je morao odabrati samo njih 12. DKMK je prijavio projekt “Klikni s nama za sigurniji internet” koji je osvojio glasove žirija te značajnu potporu UNIQUA osiguranja. Cilj projekta je odgovoriti na rastuću potrebu za medijskom pismenošću i medijskim opismenjavanjem djece koja nije obuhvaćena formalnim obrazovanjem.

29. ožujka 2019.

Društvo za komunikacijsku i medijsku kulturu našlo se među samo 26 odabranih projekata kojima je Agencija za elektroničke medije odlučila dati potporu temeljem prijave na Javni poziv za prikupljanje ponuda za sufinanciranje projekata na temu medijske pismenosti. Dio projekta obuhvaćat će Samobor, Bjelovar, Veliku Goricu i Zagreb, a webinari će biti dostupni na cijelom području Republike Hrvatske.  

18. ožujka 2019.

Potaknuti brojnim izazovima kojima su danas izložena djeca i mladi te njihovi roditelji predlažemo 20 smjernica i prijedloga usmjerenih prema javnim institucijama i svim dionicima u hrvatskoj javnosti, koji su ključni za sadašnjost i budućnost naše djece, mladih i našega društva.

25. siječnja 2019.

Društvo za komunikacijsku i medijsku kulturu dobilo je podršku Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva koja će omogućiti daljnji rast udruge. Predstavnici DKMK-a primili su potpisan ugovor na svečanoj dodjeli u Hotelu Dubrovnik 25. siječnja 2019. godine. Sklapanjem ugovora, DKMK je dobio vrijednu institucionalnu podršku za nove korisnike Zaklade.

01. prosinca 2018.

Hrabri telefon, zajedno sa Hrvatskim Telekomom i Društvom za komunikacijsku i medijsku kulturu, pokrenuo je edukativnu kampanju „Igrajmo na sigurno“ kojoj je cilj povećati razinu informiranosti mladih i njihovih roditelja o svim prednostima i rizicima koji su sastavni dio svijeta videoigara.

U sklopu kampanje kreiran je prvi digitalni vodič sigurnog igranja videoigara koji donosi cjeloviti pregled prednosti, ali i rizika igranja videoigara uz konkretne savjete kako se zaštititi od opasnosti. 

01. prosinca 2018.

Za naš Zagreb – grad bez (e)nasilja

 

Uz potporu Grada Zagreba započeli smo s provedbom projekta u kojem će sudjelovati učenici četvrtih razreda, njihovi roditelji te učitelji i stručni suradnici s ciljem prevencije elektroničkog nasilja.

01. prosinca 2018.

Više od 500 učenika petih razreda sudjelovalo u radionicama  o videoigrama!

Završila provedba projekta “Videoigre igraj s nama da ne bude drama!” koje je DKMK provodio u pet osnovnih škola u Velikoj gorici.

12. listopada 2018.

Djeca medija primaju nove članove!

Pridruži se i ti timu volontera u najvećem projektu medijske pismenosti u Hrvatskoj!

Prijaviti se možeš na info@dkmk.hr do 31. listopada 2018. godine.

07. listopada 2018.

I ovu šestu godinu zaredom u sklopu Programa pozitivnog razvoja i prevencije društveno neprihvatljivih ponašanja djece i mladih Grada Velike Gorice DKMK kroz projekt medijske pismenosti educira velikogoričke učenike.

11.svibnja.2018

Prošlotjednim radionicama u OŠ Petra Kanavelića u Korčuli i u OŠ Gradac u Gradcu završili smo provedbu radionica u sklopu projekta Medijskom pismenošću protiv grupa mržnje i elektroničkog nasilja koji provodimo uz potporu Ministarstva znanosti i obrazovanja.

10.svibnja.2018

Drugu godinu za redom, Društvo za komunikacijsku i medijsku kulturu sudjeluje u provedbi projekta Opiši me! Nositelj projekta je udruga Pragma, a provodi se uz potporu Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

13.ožujka.2018

Medijska pismenost jedna je od ključnih vještina za život u 21. stoljeću, potrebna jednako i djeci i odraslima, da bi znali medije koristiti za svoje i opće dobro. Medijska pismenost uključuje sposobnosti pristupa, analize, vrednovanja i stvaranja medijskih sadržaja, kao i vještine služenja medijskim i tehnološkim platformama, a kod djece bismo je trebali razvijati od trenutka kada počnu koristiti medije. U tom važnom i ponekad vrlo složenom zadatku, želimo podržati roditelje, nastavnike i sve druge koji brinu o djeci.

13.ožujka.2018

Prvog tjedna veljače smo započeli predavanja u okviru projekta (O)siguran online koji je namijenjen roditeljima djece u osnovnim školama. Cilj je projekta educirati roditelje o sigurnosti djece na internetu i upoznati ih s potencijalnim opasnostima koji prijete djeci u virtualnom svijetu. U projektu će sudjelovati 12 škola iz čitave Hrvatske. Prvo je predavanje održano u IV. OŠ u Varaždinu, a predavanje je održala naša dr. sc. Lana Ciboci. Organizator čitavog projekta je Wiener osiguranje.

19.veljače.2018

Održan okrugli stol: istraživanje pokazalo da roditelji žele poseban predmet o medijskom odgoju

Više od 70 stručnjaka, znanstvenika, profesora, učitelja i medijskih djelatnika okupilo se 22. veljače 2018. u Tribini grada Zagreba kako bi sudjelovalo u radu okruglog stola pod Medijska pismenost u perspektivi novog kurikuluma: prilike i prijetnje u organizaciji Društva za komunikacijsku i medijsku kulturu.

19.veljače.2018

Medijskom pismenošću protiv grupa mržnje i elektroničkog nasilja (MZO)

Projekt Medijskom pismenošću protiv grupa mržnje i elektroničkog nasilja provodi se od siječnja do rujna 2018. godine pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja, a usmjeren je na prevenciju elektroničkog nasilja među djecom, promicanje medijske pismenosti te stvaranje sigurnog i poticajnog okruženja…

19.veljače.2018

Mind Over Media – Učinkovita analiza propagande

DKMK je 2017. postao partner u projektu MIND OVER MEDIA IN EUAnalyzing Contemporary Propaganda  koji financira Europska komisija, DG CONNECT. DKMK je jedan od šest partnera iz: Belgije, Poljske, Francuske, Finske i Rumunjske i Hrvatske (DKMK)…

19.veljače.2018

Izlaganje djece seksualnom sadržaju i noviji oblici rizičnog ponašanja u virtualnom svijetu

Zagreb, 19. 2. 2018. – U studenom 2017. predstavili smo prve rezultate nacionalnog komparativnog istraživanja o medijskim navikama djece i praksama i stavovima njihovih roditelja, te iskustvima i sigurnosti djece na internetu…

22.veljače.2018

OKRUGLI STOL Medijska pismenost u perspektivi novog kurikuluma: prilike i prijetnje

Cilj okruglog stola je ukazati na važnost medijske pismenosti i medijske kulture u formalnom i izvannastavnom obrazovanju u Hrvatskoj te predložiti nove obrazovne politike koje će se, između ostaloga, temeljiti na dva sveobuhvatna istraživanja koja ćemo predstaviti ovom prilikom…

21.studenog.2017

Hrabri telefon, zajedno sa Hrvatskim Telekomom i Društvom za komunikacijsku i medijsku kulturu, pokrenuo je edukativnu kampanju „Igrajmo na sigurno“ kojoj je cilj povećati razinu informiranosti mladih i njihovih roditelja o svim prednostima i rizicima koji su sastavni dio svijeta videoigara.

U sklopu kampanje kreiran je prvi digitalni vodič sigurnog igranja videoigara koji donosi cjeloviti pregled prednosti, ali i rizika igranja videoigara uz konkretne savjete kako se zaštititi od opasnosti. 

01. prosinca 2018.

01. prosinca 2018.

Za naš Zagreb – grad bez (e)nasilja

 

Uz potporu Grada Zagreba započeli smo s provedbom projekta u kojem će sudjelovati učenici četvrtih razreda, njihovi roditelji te učitelji i stručni suradnici s ciljem prevencije elektroničkog nasilja.

01. prosinca 2018.

Više od 500 učenika petih razreda sudjelovalo u radionicama  o videoigrama!

Završila provedba projekta “Videoigre igraj s nama da ne bude drama!” koje je DKMK provodio u pet osnovnih škola u Velikoj gorici.

12. listopada 2018.

Djeca medija primaju nove članove!

Pridruži se i ti timu volontera u najvećem projektu medijske pismenosti u Hrvatskoj!

Prijaviti se možeš na info@dkmk.hr do 31. listopada 2018. godine.

07. listopada 2018.

I ovu šestu godinu zaredom u sklopu Programa pozitivnog razvoja i prevencije društveno neprihvatljivih ponašanja djece i mladih Grada Velike Gorice DKMK kroz projekt medijske pismenosti educira velikogoričke učenike.

11.svibnja.2018

Prošlotjednim radionicama u OŠ Petra Kanavelića u Korčuli i u OŠ Gradac u Gradcu završili smo provedbu radionica u sklopu projekta Medijskom pismenošću protiv grupa mržnje i elektroničkog nasilja koji provodimo uz potporu Ministarstva znanosti i obrazovanja.

10.svibnja.2018

Drugu godinu za redom, Društvo za komunikacijsku i medijsku kulturu sudjeluje u provedbi projekta Opiši me! Nositelj projekta je udruga Pragma, a provodi se uz potporu Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

13.ožujka.2018

Medijska pismenost jedna je od ključnih vještina za život u 21. stoljeću, potrebna jednako i djeci i odraslima, da bi znali medije koristiti za svoje i opće dobro. Medijska pismenost uključuje sposobnosti pristupa, analize, vrednovanja i stvaranja medijskih sadržaja, kao i vještine služenja medijskim i tehnološkim platformama, a kod djece bismo je trebali razvijati od trenutka kada počnu koristiti medije. U tom važnom i ponekad vrlo složenom zadatku, želimo podržati roditelje, nastavnike i sve druge koji brinu o djeci.

13.ožujka.2018

Prvog tjedna veljače smo započeli predavanja u okviru projekta (O)siguran online koji je namijenjen roditeljima djece u osnovnim školama. Cilj je projekta educirati roditelje o sigurnosti djece na internetu i upoznati ih s potencijalnim opasnostima koji prijete djeci u virtualnom svijetu. U projektu će sudjelovati 12 škola iz čitave Hrvatske. Prvo je predavanje održano u IV. OŠ u Varaždinu, a predavanje je održala naša dr. sc. Lana Ciboci. Organizator čitavog projekta je Wiener osiguranje.

19.veljače.2018

Održan okrugli stol: istraživanje pokazalo da roditelji žele poseban predmet o medijskom odgoju

Više od 70 stručnjaka, znanstvenika, profesora, učitelja i medijskih djelatnika okupilo se 22. veljače 2018. u Tribini grada Zagreba kako bi sudjelovalo u radu okruglog stola pod Medijska pismenost u perspektivi novog kurikuluma: prilike i prijetnje u organizaciji Društva za komunikacijsku i medijsku kulturu.

19.veljače.2018

Medijskom pismenošću protiv grupa mržnje i elektroničkog nasilja (MZO)

Projekt Medijskom pismenošću protiv grupa mržnje i elektroničkog nasilja provodi se od siječnja do rujna 2018. godine pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja, a usmjeren je na prevenciju elektroničkog nasilja među djecom, promicanje medijske pismenosti te stvaranje sigurnog i poticajnog okruženja…

19.veljače.2018

Mind Over Media – Učinkovita analiza propagande

DKMK je 2017. postao partner u projektu MIND OVER MEDIA IN EUAnalyzing Contemporary Propaganda  koji financira Europska komisija, DG CONNECT. DKMK je jedan od šest partnera iz: Belgije, Poljske, Francuske, Finske i Rumunjske i Hrvatske (DKMK)…

19.veljače.2018

Izlaganje djece seksualnom sadržaju i noviji oblici rizičnog ponašanja u virtualnom svijetu

Zagreb, 19. 2. 2018. – U studenom 2017. predstavili smo prve rezultate nacionalnog komparativnog istraživanja o medijskim navikama djece i praksama i stavovima njihovih roditelja, te iskustvima i sigurnosti djece na internetu…

22.veljače.2018

OKRUGLI STOL Medijska pismenost u perspektivi novog kurikuluma: prilike i prijetnje

Cilj okruglog stola je ukazati na važnost medijske pismenosti i medijske kulture u formalnom i izvannastavnom obrazovanju u Hrvatskoj te predložiti nove obrazovne politike koje će se, između ostaloga, temeljiti na dva sveobuhvatna istraživanja koja ćemo predstaviti ovom prilikom…

21.studenog.2017

U utorak, 21. studenog 2017. godine u sjedištu Hrvatskog telekoma – Sky Office, predstavljeni su rezultati prvog nacionalnog komparativnog istraživanja o medijskim navikama djece i praksama i stavovima njihovih roditelja, te iskustvima i sigurnosti djece na internetu. Rezultate su predstavili Igor Kanižaj, potpredsjednik DKMK-a i koordinator hrvatskog tima EU Kids Online, Nataša Rapaić, članica Uprave HT-a i glavna operativna direktorica za privatne korisnike, Robert Tomljenović, zamjenik predsjednika Vijeća za elektroničke medije i Ante Šalinović, voditelj istraživanja u Ipsos Pulsu.

16.listopad.-15.prosinac.2017

Pokrenuto je prvo nacionalno komparativno istraživanje o medijskim navikama djece i njihovih roditelja te sigurnosti djece na internetu, kojim će se i Hrvatska uključiti u svjetski standard praćenja sigurnosti djece na internetu. Terensko istraživanje hrvatskog projekta EU Kids Online bit će provedeno u okviru konzorcija koji čine 33 zemlje. Istraživanje će trajati do kraja listopada te će obuhvatiti 1.000 djece u dobi od 9 do 17 godina i njihove roditelje/skrbnike. Fokus istraživanja bit će na prednostima i rizicima korištenja interneta, utvrdit će intenzitet korištenja interneta ovisno o uzrastu i socioekonomskim obilježjima djece te će dati bolji uvid u ulogu roditelja, učitelja i okoline u zaštiti i edukaciji djece na internetu.

16.listopad.-15.prosinac.2017

Još jednu godinu za redom Grad Velika Gorica i Upravni odbor za predškolski odgoj, školstvo i sport podržali su Društvo za komunikacijsku i medijsku kulturu te u sklopu programa prevencije društveno neprihvatljivih ponašanja djece i mladih za 2017. godinu pružili financijsku potporu za provođenje projekta Moj svijet medija.

Projekt će trajati od rujna do kraja prosinca 2017. godine, a tijekom navedenog razdoblja DKMK će održati 23 radionice za učenike četvrtih razreda svih područnih i odabranih matičnih škola Grada Velike Gorice. Provedba radionica započet će 16. listopada i trajati do 15. prosinca 2017. godine. Ovim radionicama želimo djecu upozoriti na negativne strane medija i upoznati ih s različitim tehnikama medijske manipulacije, pružiti savjete kako da sami prepoznaju i uspješno izbjegnu negativne utjecaje medija, te ponuditi smjernice koje će im omogućiti da se od istih sami zaštite.  Još važnije, želimo im dati priliku da uoče i sve pozitivne strane medija, kojih je znatno više, i dati im poticaj da i sami postanu kreatori medijskog sadržaja.

Osnovni cilj projekta Moj svijet medija je potaknuti kritičko razmišljanje djece o medijskom prostoru…

PictureVijesti3

21.rujna.2017

DKMK i Djeca medija dobitnici su posebne nagrade međunarodnog žirija koji je vrednovao rad europskih projekata medijskog obrazovanja u organizaciji EVENS FOUNDATION.

Projekt Djeca medija koji okuplja više od 100 volontera, koji su održali 600 radionica o medijskoj pismenosti za 12.000 polaznika osvojio je prestižnu europsku nagradu koju dodjeljuje Evens Foundationvodeći promotor medijskog obrazovanja u Europskoj uniji.

Posebna nagrada žirija u ovogodišnjem natječaju za projekt medijskog obrazovanja dodijeljena je Društvu za komunikacijsku i medijsku kulturu (DKMK) za projekt Djeca medija zbog – kako je istaknuto u odluci – „pristupa koji povezuje rad sveučilišnih nastavnika i volontera, načina kako pristupa medijima, važnosti projekta u kontekstu Hrvatske, utjecaja koji ima na polaznike i volontere te posvećenog volonterskog pristupa kao pozadine rada organizacije.“

Predsjednik i utemeljitelj DKMK-a izv. prof. dr. sc. Danijel Labaš izjavio je kako je ova nagrada došla u pravo vrijeme kao potvrda svim članovima DKMK-a koji više godina predano rade na promociji medijskog obrazovanja te dodao: „Svojim smo radom na …

08.travnja.2017

Članice Društva za komunikacijsku i medijsku kulturu zadužene za upravljanje društveno-mrežnim kanalima projekta Djeca medija održale su prvo predavanje i radionicu na temu digitalnog marketinga u subotu 8. travnja.

Pod budnim okom koordinatorice tima društvenih mreža Ines Jurkovićcommunity managerice,  Maja FistrićNikolina LednickiMarija PastuovićValentina Krklec i Ana Milas kroz srodne tematske cjeline predstavile su najvažnija obilježja nastupa na društvenim mrežama. Predavanja i radionice bile su namijenjene članovima DKMK-a koji su htjeli čuti i razumjeti kako funkcioniraju društvene mreže na stvarnim primjerima. Kako svaka članica tima društvenih mreža radi u agencijama i tvrtkama koje se bave digitalnim marketingom, Ines je prepoznala potencijal koji je odlučila usmjeriti na mlade ljude koji traže ili će uskoro tražiti posao u nekoj od srodnih struka.

Kako to obično biva, sve počinje sa stvaranjem kvalitetne strategije. Maja Fistrić predstavila je glavna obilježja strategije te objasnila njenu važnost za sve brendove koji žele imati točno definirane ciljeve i metode u svom društveno-mrežnom nastupu. Nakon prvog izlaganja, nastupila je Ines temom content marketinga…

vijesti1

21.rujna.2017

Igor Kanižaj, DKMK: “Reforme su potrebne, trebamo potpuno novi pristup medijskom odgoju!”

Panel Djeca i mladi – izazovi života u medijskom svijetu, održan je 21. studenog u LifeClass Termama Sveti Martin u sklopu 10. dana elektroničkih medija. Na panelu je predstavljen drugi dio istraživanja EU Kids Online – prvog nacionalnog komparativnog istraživanja o medijskim navikama djece i roditelja te sigurnosti na internetu.

Glavna tema panela bila je medijska pismenost – treba li biti uključena u nacionalne strategije te kako se trenutno poučava u školama. Uz potpredsjednika DKMK-a, Igora Kanižaja koji je ujedno i nacionalni koordinator EU Kids Online istraživanja, na panelu su sudjelovali i Blaženka Divjak…

21.rujna.2017

Završeno održavanje radionica u projektu “Moj svijet medija”

Provedba radionica u sklopu projekta “Moj svijet medija” započela je 16. listopada 2017. godine u OŠ Šćitarjevo te završila 30. studenog posjetom PŠ Mičevec. Predavači su održali ukupno 23 radionice“Dobrodošli u svijet medija” za učenike četvrtih razreda odabranih matičnih i svih područnih škola Grada Velike Gorice. Tijekom radionica učenici su naučili ponešto o vrstama medija, njihovoj ulozi,  te…