U sklopu projekta „Prevencija ovisnosti o medijima kod djece predškolske i osnovnoškolske dobi“ osmislili smo i izradili dva edukativna letka, odnosno preklopnika.

Preklopnik „Jeste li ovisni o internetu“ namijenjen je učenicima, a sadrži kratki kviz za testiranje ovisnosti o internetu kojim se učenici mogu samotestirati na ovisnost o internetu. Kviz je izrađen na temelju Chenine ljestvice ovisnosti o internetu koju su naš volonter Ivan Fedor, mag. comm. i koordinatorica projekta Tina Hrubi, mag. comm. prilagodili djeci i preoblikovali u kviz.

Također, izrađen je i preklopnik „Ovisnost o internetu i novim medijima“ koji je namijenjen roditeljima, a koordinatorica projekta se pobrinula da njegov sadržaj bude zanimljiv, informativan, edukativan i u skladu s najnovijim podacima i istraživanjima relevantnim za ovu ciljanu skupinu.

Preklopnike možete preuzeti ovdje:

Cilj projekta „Prevencija ovisnosti o medijima kod djece predškolske i osnovnoškolske dobi“ je upoznati roditelje i učenike s načinima prevencije ovisnosti, ponuditi im niz smjernica kojima mogu regulirati korištenje medija, pružiti im konkretne primjere iz stvarnog života, upoznati ih s hrvatskim i međunarodnim istraživanjima o korištenju medijskih sadržaja kod djece, te osvijestiti koliko lako može doći do stvaranja ovisnosti o medijima pri izostanku pravila o korištenju medija, nadzora i komunikacije u obitelji vezane za medijske sadržaje.

Ovaj projekt predstavlja prošireni nastavak našeg prošlogodišnjeg projekta „Prevencija ovisnosti o medijima kod djece predškolske dobi“, a financira ga Grad Zagreb – Gradski ured za zdravstvo. Sadržaj edukativnih materijala u isključivoj je odgovornosti Društva za komunikacijsku i medijsku kulturu i ne odražava stav Grada Zagreba.