Novi nagradni natječaj – ,,Osvijesti – SNIMI – reagiraj – e-nasilje ne ignoriraj!”

Društvo za komunikacijsku i medijsku kulturu u suradnji s Udrugom Pragma, uz potporu Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade, poziva sve učenike od 1. do 4. razreda srednje škole iz cijele Hrvatske da sudjeluju u natječaju ,,Osvijesti – SNIMI – reagiraj – e-nasilje ne ignoriraj!”.


U sklopu projekta ,,Osvijesti – reagiraj – e-nasilje ne ignoriraj!” osmislili smo kreativni natječaj u kojem učenici vaših škola mogu iskazati svoje glumačke, scenarističke, producentske i režiserske talente!

Cilj projekta, a i samog nagradnog natječaja je osvijestiti sve učestaliji problem elektroničkog nasilja među djecom i mladima s posebnim naglaskom na seksting i međuvršnjaško e-nasilje temeljeno na nečijem fizičkom izgledu, educirati ih i osnažiti kako bi znali i mogli pravovremeno reagirati te kako bi naučili da elektroničko nasilje ne smijemo ignorirati! 

Dragi nastavnici, vjerujte u kreativnost i maštu svojih učenika i dopustite im da sami osmisle sadržaj videa. Neka vas (i nas) iznenade!

 

K a k o    s u d j e l o v a t i?

  • Prvi korak: Učenici trebaju osmisliti i snimiti događaj koji uključuje međuvršnjačko elektroničko nasilje ili poslati poruke svojim vršnjacima putem videa i progovoriti o tome kako bi se oni osjećali da su žrtve elektroničkog nasilja, što bi učinili ako postanu žrtve ili jednostavno kako se zaštititi od njega.

Važno je da svaki video sadrži neku jasnu poruku vršnjacima s ciljem prevencije elektroničkog nasilja. 

Video ne bi trebao biti duži od 3 minute.

Svaka škola treba poslati minimalno dva videa, a može ih poslati i više što povećava šansu za osvajanje nagrade. 

  • Drugi korak: Pošaljite nam snimljene video zapise na mediji@dkmk.hr !

*Ako su videi preveliki za slanje e-poštom, možete nam ih poslati putem WeTransfera.

Napomena: Ako su učenici koji sudjeluju u snimanju videa maloljetni, potrebno je uz video priložiti potpisanu suglasnost roditelja o sudjelovanju. 

 

Pet škola, čiji video zapisi budu odabrani kao najbolji, osvojit će besplatne izvedbe kazališne predstave osmišljene upravo za ovaj projekt, a koja će se baviti problematikom elektroničkog nasilja s naglaskom na sve češćem problemu sekstinga među mladima, a bit će izvedena u školama dobitnicama. Uz to, škole osvajaju besplatna predavanja za učenike, roditelje, učitelje i stručne suradnike škole.

Prijavu nagradnog natječaja vrši profesor, stručni suradnik ili ravnatelj!

Otvaranje našeg TikTok profila bit će obogaćeno video uradcima vaših učenika!

 

Videozapise slati isključivo na mediji@dkmk.hr putem WeTransfera ako sadržaj prelazi ograničenja maila.

 

Kreativni natječaj ,,Osvijesti – SNIMI – reagiraj – e-nasilje ne ignoriraj!” otvoren je od 8. travnja do 15. svibnja 2024. godine

Pravilnik nagradnog natječaja pročitajte ovdje.