Uspješno je završena provedba projekta „Prevencija ovisnosti o medijima kod djece predškolske i osnovnoškolske dobi“ koji je uz potporu Grada Zagreba – Gradskog ureda za zdravstvo Društvo za komunikacijsku i medijsku kulturu provodilo od prosinca 2021. do ožujka 2022. godine.

U sklopu projekta održana su tri predavanja za učenike OŠ Većeslava Holjevca i tri predavanja za roditelje (jedno za roditelje djece predškolske dobi; polaznike vrtića DV Različak, DV Pčelica i DV Jarun te dva za roditelje djece školske dobi; učenika OŠ Zapruđe i OŠ Dragutina Tadijanovića) čime smo obuhvatili ukupno 308 sudionika.

Projekt je djecu i roditelje upozorio na stvaranje ovisnosti o medijskim sadržajima kod djece koja dovodi do opasnog narušavanja mentalnog zdravlja, povlačenja u sebe i društvene izolacije, depresije, poremećaja zadržavanja pažnje, kompulzivne uporabe medija, agresije i tolerancije na nasilje, ali i lošeg fizičkog stanja.

Vrlo je važno osvijestiti da je prevencija najbolje rješenje. Upravo zato što korištenje medija, kao i razvijanje problema ovisnosti raste s dobi, s prevencijom ovisnosti o medijima treba započeti na vrijeme. Projektom smo povećali razinu medijske pismenosti roditelja, koji snose većinu odgovornosti za ispravan odgoj, a ujedno smo na problem ovisnosti upozorili i djecu te ih educirati o tome kako ju prevenirati.

Evaluacije su pokazale kako je 92% učenika (N=49) radionicu ocijenilo ocjenom odličan (5) ili vrlo dobar (4), dok 98% učenika (N=49) smatra da su ovakve radionice korisne i da ih treba biti više.

Također, u sklopu projekta osmišljeni su i izrađeni edukativni materijali; 1.000 primjeraka preklopnika „Ovisnost o internetu i novim medijima“ za roditelje i 1.000 primjeraka preklopnika „Jeste li ovisni o internetu“ za učenike.

 

 

Autorica: Tina Hrubi, mag. comm.

Fotografija: Evaluacijski upitnici u sklopu projekta „Prevencija ovisnosti o medijima kod djece predškolske i osnovnoškolske dobi“